2D-componenten van symbooldefinities en parametrische objecten verplaatsen

Het is belangrijk dat alle elementen van een 2D-component zich op een en hetzelfde vlak bevinden. Bij het creëren van 2D-componenten wordt het vlak van de 2D-component standaard op de zijde geplaatst van de 3D-omtrekkubus die zich het dichtste bij het componentaanzicht bevindt. Het rechteraanzicht wordt bijvoorbeeld op de rechterzijde van de omtrekkubus geplaatst. Als de 2D-component deze standaardlocatie behoudt, wordt hij automatisch aangepast aan 3D-wijzigingen die de grootte van de omtrekkubus beïnvloeden.

Soms kan het echter nodig zijn om een 2D-component van de zijde van de omtrekkubus te verplaatsen. Bijvoorbeeld: wanneer de component voor het Bovenaanzicht van een eetkamerstoel zich op de standaardlocatie op de bovenzijde van de omtrekkubus bevindt, zal het zitvlak van de stoel boven het tafelblad verschijnen. Hierdoor lijkt het alsof de objecten in de tekening niet in de juiste volgorde gestapeld zijn.

Om een 2D-component te verplaatsen:

Als de bewerkmodus nog niet is ingeschakeld, klik je met rechts op de hulpbron in het Hulpbronnenbeheer of op het object in de tekening. Selecteer dan het commando Bewerk 2D-componenten in het contextmenu (zie 2D-componenten creëren voor symbooldefinities en parametrische objecten).

Selecteer in de keuzelijst Bewerk van het pallet ‘Componenten bewerken’ de component die je wilt verplaatsen.

Klik in het pallet ‘Componenten bewerken’ op de knop Bewerk locatie component. De secundaire bewerkmodus wordt ingeschakeld en toont de locatie van de 2D-component.

Klik op de 2D-component en verplaats het vlak van de 2D-component naar de gewenste locatie. Merk op: verplaatsen is alleen mogelijk langs de loodrechte as van het vlak en binnen het bereik van de omtrekkubus. Je kan het aanzicht zo nodig ook roteren.

Klik opnieuw om het vlak te plaatsen.

Het vlak van de 2D-component ligt op de standaardlocatie (op de bovenzijde van de omtrekkubus van het symbool). Hierdoor wordt het zitvlak van de stoel incorrect weergegeven boven het tafelblad.

Het vlak van de 2D-component is ter hoogte van het zitvlak geplaatst. Het zitvlak van de stoel wordt nu onder het tafelblad weergegeven zoals het hoort.

Workflow: 2D-componenten van symbolen en parametrische objecten gebruiken in zichtvensters

Concept: 2D-componenten voor symbooldefinities en parametrische objecten